PAY VE PAY SENEDİ KAVRAMLARI

Şirketler hukukunda “pay” kavramına çeşitli anlamlar yüklenmektedir. Nitekim pay; ortaklık sermayesinin belirli sayıda birim değere bölünmüş olan parçası ve ortaklık mevkii anlamlarında kullanıldığı gibi bir yönüyle kendisine bağlanan hakların ve borçların kaynağını ve her pay sahibinin hak ve sorumluluklarını ifade etmek için de kullanılmaktadır. Bunlar dışına pay kavramının hisse (pay) senedi anlamında kullanıldığı da görülmektedir.

Çalıştığım şirketin hisselerini almaktan hoşlanmam.

TTK’DA YER ALAN TEMEL PAY KAVRAMLARI

nama yazılı hisse senetleri          : registered shares
hamiline yazılı hisse senedi        : bearer share


authorised or basic share capital
Kayıtlı veya Esas Sermaye Payı

Article 196 – (1) The percentage of a commercial company’s participation in a capital stock company shall be determined by the ratio of the total nominal value of the share or shares it holds in that capital stock company to the ratio of the capital of the company participated in. Shares in a capital stock company that are held by itself and the capital stock company’s own shares that are held by third parties acquired on its account shall be deducted from the basic or issued capital of that company in the calculation.

MADDE 196– (1) Bir ticaret şirketinin bir sermaye şirketindeki iştirakinin yüzdesi, o sermaye şirketindeki payının veya payların itibarî değerleri toplamının, iştirak olunan şirketin sermayesine oranlanmasıyla bulunur. Sermaye şirketinin hem kendi hem de onun hesabına alınmış olup da üçüncü kişilerin elindeki kendi payları, hesaplamada o şirketin esas veya çıkarılmış sermayesinden düşülür.


dividend and reserves
Temettü, Kâr payı ve yedek akçeler

Article 608 – (1) A dividend can be distributed only from the net profit for the period and reserves allocated in this regard. Distribution of a dividend can be decided only if statutory reserves that must be allocated in accordance with the law and the articles of association and reserves set forth in the articles of association are allocated.

MADDE 608– (1) Kâr payı, sadece net dönem kârından ve bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kâr payı dağıtımına ancak, kanun ve şirket sözleşmesi uyarınca ayrılması gereken kanuni yedek akçelerle, şirket sözleşmesinde öngörülmüş yedek akçeler ayrıldığı takdirde karar verilebilir.


issued share capital           : İhraç edilmiş ve hisse senetlerine bölünmüş sermaye
ordinary share                    : Rüçhanlı olmayan hisse senedi
pre-emption rights             : Önalım Hakkı
preference share                : İmtiyazlı hisse senedi
rights issue                           : Bedelli hisse ihracı
subscriber                             : Taahhüt eden


onlinelogomaker-010917-1337-3789

FAYDALI OLMASI DİLEKLERİMİZLE

KATKI, GÖRÜŞ, ELEŞTİRİ VE SORULARINIZI BİZE YORUM OLARAK YAZABİLİRSİNİZ.

Sayfa Başına Dön
Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.