Tüketim ödüncü sözleşmesi, kökü oldukça eskiye giden, borçlar hukuku alanındaki köklü tipik sözleşmelerden biridir. Günümüzün hukuki ilişkilerinde bunun pek çok türevinin ortaya çıkması ve karmaşık ödünç ilişkilerinin daha çok banka ve diğer finansal kuruluşlar eliyle yürütülmesi sonucunda kanun koyucular bu alanlarda çok sayıda düzenlemeler yaptıkları gibi, bu türlerin önemli bir kısmı da herhangi bir yasal düzenleme bulunmadan sözleşme özgürlüğü çerçevesinde gelişme göstermiştir.

Bununla birlikte tüketim ödüncü sözleşmesi kanunlarda yerini koruyup, klasik bir sözleşme olarak varlığını sürdürmüş, kimi zaman doğrudan doğruya bir sözleşme olarak, kimi zaman da örnekseme yoluyla benzer hukuki ilişkilere uygulanma imkanı bulmuştur.

Bu yazımızda sizlere Türk Borçlar Kanunu 386. maddesi ve devamında yer alan hükümlerin İngilizce çevirilerine yer veriyoruz. Keyifli okumalar dileriz.


The Fixed-Term Loan

Tüketim Ödüncü


A. Definition
ARTICLE 386- A fixed-term loan is a contract whereby the lender undertakes to transfer the ownership of a sum of money or of other fungible goods to the borrower, who in return undertakes to return objects of the same quantity and quality to him.
A. Tanımı
MADDE 386- Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.


B. Effect
I. Interest
1. Liability for interest
ARTICLE 387- In normal dealings, interest is payable on a fixed-term loan only where this has specifically been agreed. In commercial transactions, interest is payable on fixed-term loans even where this has not been expressly agreed.

B. Hükümleri
I. Faiz
1. Genel olarak
MADDE 387- Ticari olmayan tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmış olmadıkça faiz istenemez. Ticari tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmamış olsa bile faiz istenebilir.


2. Rules governing interest
ARTICLE 388- Where the interest rate is not stipulated in the contract, it is presumed to be the customary rate for loans of the same type at the time and place that the fixed-term loan was received.
Unless otherwise agreed, the promised interest is payable annually.
Any prior agreement that interest will be added to the loan principal and become subject to further interest is void.
2. Faize ilişkin özel kurallar
MADDE 388- Tüketim ödüncü sözleşmesinde faiz oranı belirlenmemişse, kural olarak ödünç alma zamanında ve yerinde o tür ödünçlerde geçerli olan faiz oranı uygulanır.
Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, belirlenen faiz, yıllık olarak ödenir.
Faizin anaparaya eklenerek birlikte yeniden faiz yürütülmesi kararlaştırılamaz.


II. Prescriptive period for claims for delivery and acceptance
ARTICLE 389- The borrower’s claim for delivery and the lender’s claim for acceptance of the fixed-term loan prescribe six months after the date on which the other party defaults.

II. Zamanaşımı
MADDE 389- Ödünç alanın, ödünç konusunun teslimine ve ödünç verenin de bu şeyin teslim alınmasına ilişkin istemleri, diğer tarafın bu konuda temerrüde düşmesinden başlayarak altı ayın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.


III. Insolvency of the borrower
ARTICLE 390- The lender may refuse to hand over the fixed-term loan if the borrower becomes insolvent after entering into the contract. The lender has the right to refuse delivery even if insolvency occurred before the contract was concluded but he only subsequently became aware of it.

III. Ödünç alanın ödeme güçsüzlüğü
MADDE 390- Ödünç alan, ödünç sözleşmesinin kurulmasından sonra ödeme güçsüzlüğüne düşerse ödünç veren, ödünç konusunun tesliminden kaçınabilir. Ödünç veren, ödünç alanın sözleşmenin kurulmasından önce ödeme güçsüzlüğüne düşmüş olduğunu daha sonra öğrenmişse, aynı hakka sahiptir.


C. Goods in lieu of money
ARTICLE 391- Where the borrower receives securities or goods rather than the agreed sum of money, the amount of the fixed-term loan is deemed to be the current or market price of the securities or goods concerned at the time and place of delivery. Any agreement to the contrary is void.
C. Para yerine verilen şeyler
MADDE 391- Ödünç alana, sözleşmede kararlaştırılan para yerine, kıymetli evrak veya ticari mallar verilirse, borcun tutarı, bunların teslim zamanı ve yerindeki borsa ya da piyasa değeri üzerinden hesaplanır; aksine yapılan sözleşme geçersizdir.


D. Timing of repayment
ARTICLE 392- Where a fixed-term loan contract does not stipulate the repayment date or the period of notice to terminate the contract or the expiry of the contract at any time on first request, the borrower must repay the loan within six weeks of the first request by the lender.

D. Geri verme zamanı
MADDE 392- Ödüncün geri verilmesi konusunda belirli bir gün ya da bildirim süresi veya borcun geri istendiği anda muaccel olacağı kararlaştırılmamışsa ödünç alan, ilk istemden başlayarak altı hafta geçmedikçe ödüncü geri vermekle yükümlü değildir.


logo.jpg

FAYDALI OLMASI DİLEKLERİMİZLE

KATKI, GÖRÜŞ, ELEŞTİRİ VE SORULARINIZI BİZE YORUM OLARAK YAZABİLİRSİNİZ.

Sayfa Başına Dön Creative Commons Lisansı Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.